Η επί 800 και πλέον χρόνια μεγαλοπρεπής πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο ή Beijing, δηλαδή η βόρεια πρωτεύουσα, είναι μια πόλη όπου το πολύχρωμο ιστορικό παρελθόν και ο άκρατος μοντερνισμός της σύγχρονης ανάπτυξης αναμιγνύονται και προσφέρουν στον επισκέπτη μια παράξενη αίσθηση. Η ιστορική πλατεία της "Ουράνιας Ειρήνης", η Τιέν Αν Μεν, η μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου με το μαυσωλείο του Μάο Τσε Τουνγκ και τα σοσιαλιστικά κτίρια της δεκαετίας του ’50, η επικών διαστάσεων "Απαγορευμένη Πόλη" με τα πορφυρά τείχη, τα επιβλητικά παλάτια, τις παγόδες, τα ιδιωτικά δώματα του αυτοκράτορα και τους υπέροχους κήπους, τα περίφημα Χουτόνγκ, οι παλιές γειτονιές με τα παραδοσιακά μονώροφα σπίτια τους, ο κυκλικός Ναός του Ουρανού με την εκπληκτική διακόσμηση, τα θερινά ανάκτορα της φιλόδοξης αυτοκράτειρας Τζου Χσι (Σι Ξι) με τις περίτεχνες γέφυρες και την γραφική λίμνη Κουνμίνγκ, το Σινικό Τείχος, οι Τάφοι των Μινγκ, αλλά και οι πανύψηλοι ουρανοξύστες, οι τεράστιες λεωφόροι, τα μοντέρνα εμπορικά κέντρα, οι εναέριες διαβάσεις, οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις με την περίφημη "Φωλιά του Πουλιού" - το Ολυμπιακό Στάδιο όπου φιλοξενήθηκαν τα αγωνίσματα του στίβου και οι τελετές των Ολυμπιακών Αγώνων το 2008, όλα εντυπωσιάζουν τους ταξιδιώτες και καθιστούν το Πεκίνο έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του κόσμου.
Κίνα Διακοπές - Προσφορές
Κατά τον αρχαίο Κινέζικο μύθο, τον κόσμο τον έφτιαξε 2.500.000 χρόνια πριν τον Κομφούκιο ένας θεός-μάγος, ο Παν Κου. Από το ίδιο του το σώμα η Ανάσα του έγινε ο Αέρας, η Φωνή του ο Κεραυνός, οι Φλέβες του τα Ποτάμια, τα Κόκαλά του έγιναν Μέταλλα, τα Μαλλιά του Φυτά και Δέντρα, ο Ιδρώτας του έγινε η Βροχή, η Σάρκα του το Χώμα και τα έντομα που κατοικούσαν στο σώμα του έγιναν οι Άνθρωποι. Αυτό είναι το μοναδικό, μεγαλοπρεπές πρόσωπο της μακρινής χώρας με ρίζες χαμένες στο βάθος των αιώνων, με ιστορία τόσο πλούσια που προκαλεί θαυμασμό, με τόσες φυσικές ομορφιές που προκαλούν δέος!
Highlights Κίνας

Πεκίνο
Η επί 800 και πλέον χρόνια μεγαλοπρεπής πρωτεύουσα της Κίνας, το...
Η επί 800 και πλέον χρόνια μεγαλοπρεπής πρωτεύουσα της Κίνας, το...

Σιάν
Το Σιάν είναι μια από τις παλαιότερες και σημαντικότερες πόλεις της Κίνας - υπήρξε η πρώτη αρχαία πρωτεύουσα της "Αυτοκρατορίας του Κέντρου" και η αφετηρία του Δρόμου του Μεταξιού. Εδώ ζούσαν καλλιτέχνες, ποιητές και φιλόσοφοι, εδώ καλλιεργήθηκαν επιστήμες, εδώ αναμίχθηκαν θρησκείες και πολιτισμοί, εδώ άνθισε το εμπόριο. Η πόλη είναι παγκοσμίως γνωστή για τον περίφημο Πήλινο Στρατό - το μεγαλύτερο ταφικό κτέρισμα της ανθρωπότητας, που αποτελείται από 8.099 πήλινα αγάλματα στρατιωτών και αλόγων στις φυσικές τους διαστάσεις, φύλακες στο Μαυσωλείο του αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ, ιδρυτή του κινεζικού κράτους.
Το Σιάν είναι μια από τις παλαιότερες και σημαντικότερες πόλεις της...
Το Σιάν είναι μια από τις παλαιότερες και σημαντικότερες πόλεις της...

Πεκίνο/Σινικό Τείχος
Με μήκος 8.850 χιλιομέτρων στα βόρεια σύνορα της Κινεζικής Αυτοκρατορίας (και κατά μια πιο σύγχρονη μέτρηση, το συνολικό του μήκος με όλες τις διακλαδώσεις φθάνει τα 21.196 χιλιόμετρα), το Σινικό Τείχος αποτελεί το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα και το μεγαλύτερο αμυντικό έργο όλων των εποχών, γι΄ αυτό και ονομάζεται Μέγα Τείχος. Το ύψος του κυμαίνεται από 6 έως 9 μέτρα και ο πλακόστρωτος διάδρομος στην κορυφή του έχει πλάτος 6 μέτρα. Σε όλο το μήκος του υπήρχαν πύργοι-παρατηρητήρια, που ως άλλες φρυκτωρίες έστελναν μηνύματα με φωτιές και καπνούς μέχρι το Πεκίνο, όταν υπήρχε κάποια απειλή. Η κατασκευή του Σινικού Τείχους ξεκίνησε κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. από τον αυτοκράτορα της δυναστείας Τσιν, τον Τσιν Σι Χουάνγκ. Με το πέρασμα των αιώνων οι επόμενοι αυτοκράτορες επέκτειναν και βελτίωσαν το έργο, όμως η σημερινή του μορφή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δυναστεία των Μινγκ (τέλος του 14ου μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα). Ακόμα και αν ο αστικός μύθος ότι "το Σινικό Τείχος αποτελεί το μόνο ανθρώπινο έργο ορατό από τη σελήνη" έχει προ πολλού καταρριφθεί, δεν παύει να είναι το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο σε παγκόσμιο επίπεδο και ένα αριστουργηματικό επίτευγμα μηχανικής. Αποτελεί ένα από τα σύγχρονα επτά θαύματα του κόσμου και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1987.
Με μήκος 8.850 χιλιομέτρων στα βόρεια σύνορα της Κινεζικής...
Με μήκος 8.850 χιλιομέτρων στα βόρεια σύνορα της Κινεζικής...

Πεκίνο/Η Απαγορευμένη Πόλη
Η Απαγορευμένη Πόλη είναι η πόλη-ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας. Βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης του Πεκίνου και υπήρξε το πολιτικό και διοικητικό κέντρο της απέραντης αυτοκρατορίας. Το όνομά της προέκυψε από το γεγονός ότι δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε κοινούς θνητούς, επί ποινή θανάτου. Οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1406 και 1420 και υπήρξε το αυτοκρατορικό παλάτι από τη δυναστεία των Μινγκ μέχρι το τέλος της δυναστείας των Τσινγκ. Είναι ένα ορθογώνιο σύμπλεγμα διαστάσεων 960x760 μέτρων, που περιβάλλεται από ένα πανύψηλο τείχος με πύλες ύψους δέκα μέτρων, έχοντας τριγύρω του μια τάφρο πλάτους 52 μέτρων. Η οικοδόμηση της Αυτοκρατορικής Πόλης με αυστηρά γεωμαντικούς κανόνες, η ρυθμική διευθέτηση των κτιρίων της, η ομοιομορφία της αρχιτεκτονικής και η χρωματική ποικιλία, με λευκό στους εξώστες, το κόκκινο στους τοίχους και το κίτρινο στα εφυαλωμένα κεραμίδια, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό σύνολο. Η πρόσβαση στην Αυτοκρατορική Πόλη γινόταν από την "Πύλη της Ουράνιας Ειρήνης" (Tien An Men), στην βόρεια πλευρά της ομώνυμης πλατείας, όπου δεσπόζει ένα πελώριο πορτρέτο του Μάο Τσε Τουνγκ. Στην ιστορική αυτή πλατεία Τιέν Αν Μεν, στην οποία ο Μάο ανήγγειλε τη δημιουργία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας την 1η Οκτωβρίου του 1949, βρίσκονται το Μαυσωλείο του, τα κτίρια του Λαϊκού Κοινοβουλίου, του Εθνικού Μουσείου, καθώς και το Μνημείο των Ηρώων του Λαού.
Η Απαγορευμένη Πόλη είναι η πόλη-ανάκτορο των αυτοκρατόρων της...
Η Απαγορευμένη Πόλη είναι η πόλη-ανάκτορο των αυτοκρατόρων της...

Πεκίνο/Ναός του Ουρανού
Ο Ναός του Ουρανού είναι ο σημαντικότερος λατρευτικός χώρος της αρχαίας Κίνας και ένα πραγματικό αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Τα σχήματα, τα χρώματα και τα σύμβολα διαμορφώνουν το πλαίσιο των τελετουργιών που θα εξασφάλιζαν στην αυτοκρατορία την ευλογία του Ουρανού. Ο αριθμός τρία θεωρείται ο μικρότερος αριθμός γιανγκ - το γιανγκ εκπροσωπεί το ανδρικό στοιχείο, αλλά και τον ουρανό. Ο αριθμός των σκαλοπατιών είναι 9 (δηλαδή 3x3), αλλά και όλα τα άλλα στοιχεία του συγκροτήματος είναι πολλαπλάσιά του. Κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο - τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου - ο αυτοκράτορας, ο "γιός του Ουρανού" με την πολυπληθή συνοδεία του, τελούσε τις ετήσιες θυσίες. Το αυτοκρατορικό αυτό συγκρότημα θρησκευτικών κτιρίων αποτελείται από τρεις κύριες ομάδες, κτισμένες με βάση την αρχέγονη κοσμογονία ενός από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του κόσμου. Το μεγαλοπρεπέστερο τμήμα του ναού είναι η κυκλική Αίθουσα Προσευχής για την καλή σοδειά. Έχει διάμετρο 36 μέτρα, ύψος 38 μέτρα και βρίσκεται πάνω σε μαρμάρινη βάση με τρία επίπεδα. Η τριπλή του γαλάζια στέγη συμβολίζει το τρίπτυχο ουρανός-αυτοκράτορας-γη. Ο Αυτοκρατορικός Θόλος του Ουρανού είναι ένα επίσης κυκλικό κτίριο με μονή στέγη, κτισμένο σε μαρμάρινη βάση. Περιβάλλεται από έναν λείο κυκλικό τοίχο, γνωστό ως το "Τείχος της Ηχούς". Ο Κυκλικός Βωμός είναι μια κενή κυκλική πλατφόρμα. Η μαρμάρινη βάση του βωμού έχει τρεις αναβαθμίδες και είναι ολοστρόγγυλη σαν τον ουράνιο θόλο, πάνω από την τετραγωνισμένη, σύμφωνα με την κινεζική αντίληψη, επίπεδη γη.
Ο Ναός του Ουρανού είναι ο σημαντικότερος λατρευτικός χώρος της...
Ο Ναός του Ουρανού είναι ο σημαντικότερος λατρευτικός χώρος της...

Σιάν/Πήλινος Στρατός
Ο περίφημος Πήλινος Στρατός βρίσκεται στο μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ (Qin Shi Huang), στα ανατολικά της πόλης Σιάν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ταφικό κτέρισμα της ανθρωπότητας, αποτελούμενο από περίπου 8.000 πήλινα αγάλματα στρατιωτών και αλόγων, στις φυσικές τους διαστάσεις. Είναι τοποθετημένοι σε σειρές, σε θέση μάχης και ανάμεσά τους υπάρχουν χωμάτινα τείχη ύψους 2,5 μέτρων. Στραμμένοι στην Ανατολή, ο κάθε ένας πήλινος στρατιώτης έχει διαφορετικό πρόσωπο και ύψος, η δε αμφίεσή του δηλώνει τη φυλή και την καταγωγή του. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η νεκρόπολη δημιουργήθηκε από 700.000 εργάτες, οι οποίοι χρειάστηκαν 36 χρόνια για την ολοκλήρωσή της. Ο πήλινος στρατός ανακαλύφθηκε το 1974, όταν κάποιοι Κινέζοι αγρότες προσπαθούσαν να ανοίξουν ένα πηγάδι. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν λάκκο μήκους 230 μέτρων με 11 διαδρόμους και τουλάχιστον 6.000 πήλινα αγάλματα στρατιωτών. Στον δεύτερο λάκκο που βρέθηκε ακριβώς δίπλα, υπήρχαν όρθιοι και γονατιστοί τοξότες και ιππείς με τα άλογα τους. Επίσης βρέθηκαν αρματηλάτες μαζί με ορισμένους πεζούς και ένας τρίτος λάκκος με 68 φιγούρες - ίσως το αρχηγείο του στρατού. Δίπλα στα αγάλματα ανακαλύφθηκε επίσης και ο εξοπλισμός των στρατιωτών - περίπου 40.000 χάλκινα όπλα (βέλη, λόγχες και βαλλίστρες εξαίρετης τεχνοτροπίας), κάποια από τα οποία εξακολουθούν να είναι κοφτερά και λαμπερά σαν καινούργια, αν και ήταν θαμμένα για περισσότερα από 2.000 χρόνια.
Ο περίφημος Πήλινος Στρατός βρίσκεται στο μαυσωλείο του πρώτου...
Ο περίφημος Πήλινος Στρατός βρίσκεται στο μαυσωλείο του πρώτου...