Σκωτία - Προσφορές για Διακοπές Manessis Travel
Επικοινωνία
placeholder
Δευ - Παρ 09:00 - 18:30 | Σαβ: 09:00 - 17:30
Σκωτία <span>Διακοπές - Προσφορές</span> Manessis Travel
Σκωτία <span>Διακοπές - Προσφορές</span> Manessis Travel

Σκωτία Διακοπές - Προσφορές

Η Σκωτία, χάρη στην χαρακτηριστική εθνική της ενδυμασία, το ουίσκι, τη μουσική από γκάιντες, τις παραδόσεις και την υπέροχη τοπογραφία της, έχει διαμορφώσει μια εικόνα αναγνωρίσιμη σε όλο τον κόσμο. Είναι μια χώρα με εντυπωσιακές αντιθέσεις και μαγευτικά χαρίσματα, είτε τη δείτε τυλιγμένη στην ομίχλη, είτε να καθρεφτίζεται με εντυπωσιακό τρόπο στα νερά των λιμνών της. Εδώ, το μυαλό του επισκέπτη γεννάει ιστορίες, όπως των ναυτικών στη θάλασσα. Είμαστε σίγουροι ότι θα δείτε και εσείς το… τέρας του Λοχ Νες, την περίφημη Νέσι, να αναδύεται μέσα από τα σκούρα νερά και την πυκνή ομίχλη της λίμνης. Αν θελήσετε να το παρακάνετε στις διηγήσεις γύρω από τη φωτιά, μπορείτε να ισχυριστείτε πως βρήκατε και την… "Ενάτη"! Την θρυλική 9η λεγεώνα των 5.000 επίλεκτων ανδρών που έστειλε η πανίσχυρη Ρώμη για να υποτάξει τις άγριες φυλές του βρετανικού Βορρά. Δεν βρέθηκε ποτέ ούτε ένα μέλος της, ούτε υπολείμματα του οπλισμού των ανδρών της! Τα Χάιλαντς δεν αφήνουν και πολύ δουλειά στη φαντασία. Επιβάλλονται στον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή. Βαθύ πράσινο, απόκρημνοι βράχοι, επιβλητικά κάστρα, σήμα κατατεθέν ενός υπερήφανου και ανυπότακτου λαού. Μόλις βρεθείτε στη φύση της Σκωτίας πάρτε μια βαθιά ανάσα. Αφήστε να μπει μέσα σας η ιστορία και η μοναδική ατμόσφαιρα της περιοχής. Και προσπαθήστε να γίνετε ένα με τους γνήσιους Σκωτσέζους, που απολαμβάνουν κάθε βράδυ το ουίσκι τους στις παμπ του Εδιμβούργου, κάτω από το κάθισμα του Αρθούρου. Ευκαιρία για γιορτή δεν χάνουν. Με βιολί και γκάιντες στήνουν τον χορό και όταν τα πράγματα "ξεφύγουν", σηκώνουν επιδεικτικά τα παραδοσιακά κιλτ, σε όσους τύχει να βρεθούν απέναντί τους...

Highlights Σκωτίας

placeholder
Αξιοθέατα
placeholder
Δραστηριότητες
placeholder
Πότε να πάτε
placeholder
Γαστρονομία
shutterstock_81227809
shutterstock_81227809

Τα Highlands και τα Lowlands

Η Σκωτία χωρίζεται κυρίως σε δύο περιοχές, στις ορεινές (Highlands, Χάιλαντς) και στις πεδινές (Lowlands, Λόουλαντς). Αντίστοιχα, οι κάτοικοί της, που είναι ως επί το πλείστον κέλτικης καταγωγής, χωρίζονται σε Χαϊλάντερς και Λοουλάντερς. Οι Χαϊλάντερς, που θεωρούν τους εαυτούς τους πιο γνήσιους Σκωτσέζους, ζουν στα ορεινά, κυρίως στα βόρεια της χώρας, και στη γλώσσα τους υπάρχουν πολυάριθμα ιδιωματικά στοιχεία, περισσότερα από όσα στην καθομιλουμένη των Λοουλάντερς, των κατοίκων των πεδινών περιοχών του νότου, που λόγω γεωγραφικής θέσης δέχθηκαν πιο εύκολα την αγγλική επιρροή. Στα Λόουλαντς βρίσκονται οι περισσότερες μεγάλες πόλεις της Σκωτίας. Το πανέμορφο Εδιμβούργο είναι η πρωτεύουσά της, αλλά η φοιτητούπολη Γλασκώβη είναι η μεγαλύτερη πόλη της. Τα Χάιλαντς είναι μια από τις ωραιότερες και πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της Ευρώπης. Απέραντα λιβάδια, λίμνες με διάφανα νερά, καταρράκτες, ποτάμια, ρυάκια, καταπράσινοι λόφοι και βουνά, οροπέδια, θάλασσες με απότομα βράχια, αποστακτήρια ουίσκι, διάσπαρτα κάστρα, μύθοι και θρύλοι, συνθέτουν έναν τόπο ξεχωριστής ομορφιάς, σχεδόν απόκοσμο.

Η Σκωτία χωρίζεται κυρίως σε δύο περιοχές, στις ορεινές (Highlands,...

Η Σκωτία χωρίζεται κυρίως σε δύο περιοχές, στις ορεινές (Highlands,...

Περισσότερα
placeholder
shutterstock_408148240-The-Eilean-Donan-castle-in-Scotland
shutterstock_408148240-The-Eilean-Donan-castle-in-Scotland

Κάστρο Αϊλίν Ντόναν (Eilean Donan Castle)

Το Κάστρο Αϊλίν Ντόναν (Eilean Donan Castle) βρίσκεται σε στρατηγική θέση, στο σημείο συνάντησης τριών θαλάσσιων Λοχ - του Λοχ Αλς (Loch Alsh), του Λοχ Ντούιχ (Loch Duich) και του Λοχ Λονγκ (Loch Long). Συνδυάζει την καταπληκτική του τοποθεσία με την πολυτάραχη ιστορία του. Λόγω της μακράς και συχνά βίαιης ιστορίας του, το κάστρο ανοικοδομήθηκε αρκετές φορές. Το παλαιότερο οικοδόμημα κτίστηκε τον μεσαίωνα ως οχυρό εναντίον των Βίκινγκς και η τελευταία ανοικοδόμηση έγινε στο διάστημα 1912-1932 από την οικογένεια Μακ Ρέι Γκίλστραπ (Mac Rae-Gilstrap), επαναφέροντας το κάστρο στην παλιά του δόξα. Σήμερα, το Αϊλίν Ντόναν είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και σημαντικά αξιοθέατα των Χάιλαντς (Highlands) και το πιο πολυφωτογραφημένο Κάστρο της Σκωτίας.

Το Κάστρο Αϊλίν Ντόναν (Eilean Donan Castle) βρίσκεται σε στρατηγική θέση, στο...

Το Κάστρο Αϊλίν Ντόναν (Eilean Donan Castle) βρίσκεται σε στρατηγική θέση, στο...

Περισσότερα
placeholder
shutterstock_379864924-View-of-monuments-on-Calton-Hill-in-Edinburgh---Scotland
shutterstock_379864924-View-of-monuments-on-Calton-Hill-in-Edinburgh---Scotland

Εδιμβούργο

Η πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο, μια από τις πιο όμορφες πρωτεύουσες της Ευρώπης, είναι κτισμένο πάνω σε μια σειρά χαμηλών λόφων, ανάμεσα στους οποίους κυλά ο ποταμός Λιθ. Το ιστορικό του κέντρο, που απαρτίζεται από την Παλαιά Πόλη (μεσαιωνική) και τη Νέα Πόλη (γεωργιανού ρυθμού, του 18ου αιώνα), περιλαμβάνεται από το 1995 στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το όριο ανάμεσα στην Παλαιά και στη Νέα Πόλη αποτελεί η Princess Street με το υπέροχο πάρκο και το επιβλητικό μνημείο του Σκοτ (Scott Monument, ένας μαρμάρινος γοτθικός πυλώνας αφιερωμένος στον Σκωτσέζο συγγραφέα Sir Walter Scott). Η πολυσήμαντη κληρονομιά της χαρισματικής αυτής μητρόπολης του Ευρωπαϊκού Βορρά αποτυπώνεται στα εξαίρετα οικοδομήματά της. Το επιβλητικό Κάστρο του 12ου αιώνα δεσπόζει στην πόλη και υπήρξε κατοικία πολλών βασιλικών οικογενειών της Σκωτίας. Το "Βασιλικό Μίλι" (Royal Mile) είναι ο δημοφιλέστερος λιθόστρωτος δρόμος του Εδιμβούργου, με μεσαιωνικές κατοικίες, γραφικά μικρομάγαζα, γοτθικές εκκλησίες και μουσεία. Συνδέει το Κάστρο με το παλάτι Holyrood (τα χειμερινά ανάκτορα), που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο και αποτελεί την επίσημη κατοικία της Βασιλικής Οικογένειας στην Σκωτία. Το παλάτι είναι ανοικτό για το κοινό, εκτός εάν κατοικείται από την βασιλική οικογένεια (συνήθως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου). Στη βορεινή πλευρά του Carlton Hill (του δεύτερου σημαντικότερου λόφου της πόλης) υπάρχει το μνημείο του Νέλσονα (του 1807, για τη νίκη των Άγγλων στη ναυμαχία του Tραφάλγκαρ), ενώ στην κορυφή ορθώνεται το "National Monument", ένας ημιτελής ναός με 12 κολώνες, που στόχευε να γίνει πιστό αντίγραφο του Παρθενώνα - ένας από τους λόγους που το Εδιμβούργο αποκαλείται "Αθήνα του Βορρά".

 

Η πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο, μια από τις πιο όμορφες...

Η πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο, μια από τις πιο όμορφες...

Περισσότερα
placeholder
shutterstock_159967904
shutterstock_159967904

Η Λοχ Νες και το περιβόητο τέρας

Η Λοχ Νες (Loch Ness) είναι μια μεγάλη λίμνη στα Χάιλαντς της Σκωτίας, μήκους 40 χιλιομέτρων και βάθους 250 μέτρων περίπου. Με έκταση 56,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Λοχ Νες είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Σκωτίας, μετά την Λοχ Λόμοντ. Περιβάλλεται από απόκρημνες βουνοπλαγιές και οι γεωλόγοι υποστηρίζουν πως δημιουργήθηκε πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια.  Λοχ στη γλώσσα Gaelic σημαίνει "λίμνη", ενώ "Νες" είναι το όνομα της συγκεκριμένης λίμνης. Η Λοχ Νες κρύβει ένα τρομακτικό μυστικό ή... ένα τουριστικό τρικ. Σε κάθε περίπτωση, είναι παγκοσμίως γνωστή για κάποιες υποτιθέμενες εμφανίσεις του περιβόητου τέρατος, της "Νέσι". Ήδη, από τον 6ο αιώνα διάφοροι θρύλοι έκαναν λόγο για ένα τεράστιο θαλάσσιο ερπετό που κρυβόταν στα νερά της. Οι περισσότερες μαρτυρίες, όμως, που υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός τέρατος, αρχίζουν τον Ιούλιο του 1933. Τα επόμενα χρόνια οι μαρτυρίες και οι υποθαλάσσιες φωτογραφίες, που παρουσιάζουν ένα καφεπράσινο ον, σαν τεράστιο φίδι, με δύο καμπούρες, μακρύ λαιμό και μεγάλη ουρά, πληθαίνουν. Αυτές οι μαρτυρίες άνοιξαν τον δρόμο σε έρευνες, που όμως εκτός από τον εντοπισμό υποθαλάσσιων σπηλαίων, ούτε απέδειξαν ούτε απέκλεισαν την ύπαρξη του τέρατος. Έτσι, η Νέσι παραμένει ένας από τους πιο διαχρονικούς μύθους και έως ότου υπάρξει σαφής επιστημονική απόδειξη, η μορφή της θα συνεχίσει να "εμφανίζεται" σε μπλουζάκια, φλιτζάνια, τσάντες, κουκλάκια και ό,τι άλλο μπορεί να πουληθεί.
Η Λοχ Νες (Loch Ness) είναι μια μεγάλη λίμνη στα Χάιλαντς της Σκωτίας,...
Η Λοχ Νες (Loch Ness) είναι μια μεγάλη λίμνη στα Χάιλαντς της Σκωτίας,...
Περισσότερα
placeholder
shutterstock_727207903
shutterstock_727207903

Εθνικός Δρυμός Λοχ Λόμοντ και Τρόσακς

Λίγο βορειότερα από την Γλασκόβη, οι λόφοι των Τρόσακς (Trossacks) με τη λίμνη Λόμοντ (Loch Lomond) στο κέντρο τους - τη μεγαλύτερη λίμνη της Σκοτίας - ενθουσιάζουν τους ταξιδιώτες από τότε που ο συγγραφέας Sir Walter Scott έκανε το μέρος αυτό γνωστό με τα κείμενα του, στις αρχές του 19ου αιώνα. Εδώ, τα Λόουλαντς (Lowlands) συναντούν τα βορειοδυτικά Χάιλαντς (Highlands), σε μια περιοχή γεμάτη ιστορία, η οποία εν μέρει οφείλεται στον Rob Roy (τον Κόκκινο Ρόμπερτ), έναν Highlander του 18ου αιώνα, ο οποίος υπήρξε τοπικός ήρωας της Σκοτίας, ανάλογος του Ρομπέν των Δασών της Αγγλίας. Η λίμνη Λόμοντ με τα γαλήνια νερά της, στα οποία καθρεφτίζονται οι πανέμορφες δασωμένες όχθες της, μοιάζει σαν ένα φιόρδ και είναι διάστικτη με περισσότερα από 30 μικροσκοπικά νησιά. Το Εθνικό Πάρκο Λοχ Λόμοντ και Τρόσακς (Loch Lomond and The Trossachs National Park) είναι το τέταρτο σε μέγεθος στα Βρετανικά νησιά με συνολική έκταση 1.865 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Λίγο βορειότερα από την Γλασκόβη, οι λόφοι των Τρόσακς (Trossacks) με τη...

Λίγο βορειότερα από την Γλασκόβη, οι λόφοι των Τρόσακς (Trossacks) με τη...

Περισσότερα
placeholder
shutterstock_752890750
shutterstock_752890750

Άγιος Ανδρέας

Η γραφική μεσαιωνική πόλη του Αγίου Ανδρέα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ιστορικούς τόπους της Σκωτίας. Η μικρή αυτή πόλη είναι παγκοσμίως γνωστή για δύο κυρίως λόγους: 1. Εδώ έχει την έδρα του το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Σκωτίας, με έτος ίδρυσης το 1411, που μαζί με αυτά της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, θεωρείται από τα σημαντικότερα της Βρετανίας. Αφότου μάλιστα φοίτησε εδώ ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, υπήρξε σημαντική αύξηση του αριθμού των φοιτητών στο τμήμα Ιστορίας της Τέχνης. 2. Η πόλη αποτελεί την πατρίδα του γκολφ - παιχνίδι το οποίο παιζόταν εδώ από τον 15ο αιώνα. Το περίφημο Royal and Ancient Golf Club, που αποτελεί σήμερα τον συντονιστικό φορέα του αθλήματος διεθνώς, ιδρύθηκε στην πόλη το 1754. Εδώ επίσης λειτουργεί και το Βρετανικό Μουσείο του Γκολφ, με εκθέματα που έχουν δωρίσει διάσημοι παίκτες από όλο τον κόσμο. Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον αξιοθέατο της πόλης είναι τα επιβλητικά ερείπια του γοτθικού Καθεδρικού ναού του Αγίου Ανδρέα, με το νήμα των θρύλων και της ιστορίας να την συνδέει με την Πάτρα και την μοίρα των ιερών λειψάνων του πολιούχου Αγίου των δύο αυτών πόλεων…

Η γραφική μεσαιωνική πόλη του Αγίου Ανδρέα αποτελεί έναν από τους...

Η γραφική μεσαιωνική πόλη του Αγίου Ανδρέα αποτελεί έναν από τους...

Περισσότερα
placeholder
shutterstock_340866503
shutterstock_340866503

Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου/Edinburgh Military Tattoo

Το Εδιμβούργο αποτελεί ένα κράμα κουλτούρας, ιστορίας, αρχιτεκτονικής και πληθώρας φεστιβάλ, με κορυφαίο το περίφημο "Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου", που διεξάγεται κάθε Αύγουστο επί 4 εβδομάδες, καλύπτει σχεδόν κάθε μορφής τέχνη (μουσική, θέατρο, εκθέσεις ζωγραφικής, μιούζικαλ, όπερα, ποίηση κλπ.) και προσελκύει περίπου 1.000.000 επισκέπτες. Ένα από τα σημαντικότερα θεάματα του Φεστιβάλ αυτού είναι το Edinburgh Military Tattoo, μία παράσταση-παρέλαση Σκωτσέζων στρατιωτών που παίζουν παραδοσιακά μουσικά όργανα (πίπιζες) και λαμβάνει χώρα μπροστά στην κύρια πύλη του Κάστρου του Εδιμβούργου.

Το Εδιμβούργο αποτελεί ένα κράμα κουλτούρας, ιστορίας,...

Το Εδιμβούργο αποτελεί ένα κράμα κουλτούρας, ιστορίας,...

Περισσότερα
placeholder
shutterstock_236566177
shutterstock_236566177

Πότε να πάτε

Το κλίμα της Σκωτίας είναι εύκρατο, ωκεάνιο και ευμετάβλητο, με κύριο χαρακτηριστικό του τις βροχές - εξ άλλου, το αδιάβροχο ύφασμα εφευρέθηκε το 1823 στην Γλασκώβη από τον Τσαρλς Μάκιντος (Charles Macintosh) και γι΄ αυτό στην Αγγλία τα αδιάβροχα πανωφόρια ονομάζονται Μακς. Λόγω του ρεύματος του Ατλαντικού η Σκωτία έχει πιο ήπιους χειμώνες, αλλά και πιο δροσερά και υγρά καλοκαίρια σε σύγκριση με άλλες περιοχές του ιδίου γεωγραφικού πλάτους. Οι θερμοκρασίες πάντως είναι γενικά χαμηλότερες από εκείνες στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δυτικές περιοχές της Σκωτίας είναι συνήθως θερμότερες από τις ανατολικές, λόγω της επιρροής των ρευμάτων του Ατλαντικού ωκεανού και των ψυχρότερων επιφανειακών θερμοκρασιών της Βόρειας Θάλασσας. Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι συνήθως οι πιο ξηροί μήνες, αν και δεν είναι σπάνιο ένα "Spring shower". Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθεί κανείς την Σκωτία είναι μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου. Από τον Οκτώβριο και μετά ο καιρός είναι αρκετά απρόβλεπτος. Οι χιονοπτώσεις δεν είναι συνηθισμένες στα πεδινά, όμως γίνονται πιο συχνές ανάλογα με το υψόμετρο.
Το κλίμα της Σκωτίας είναι εύκρατο, ωκεάνιο και ευμετάβλητο, με κύριο...
Το κλίμα της Σκωτίας είναι εύκρατο, ωκεάνιο και ευμετάβλητο, με κύριο...
Περισσότερα
placeholder
iStock-1013466486
iStock-1013466486

Η σκωτσέζικη κουζίνα

Η σκωτσέζικη κουζίνα έχει δικές της συνταγές, αλλά και πολλά κοινά στοιχεία με την βρετανική και την ευρωπαϊκή κουζίνα. Η Σκωτία φημίζεται για το κυνήγι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Εθνικό πιάτο μπορεί να θεωρηθεί το χάγκις (haggis), που φτιάχνεται από αρνίσια εντόσθια, βρώμη, κρεμμύδι και καρυκεύματα. Δοκιμάστε επίσης το τρυφερό μοσχάρι Aberdeen Angus, το λουκάνικο black pudding και την Scotch pie, την σκωτσέζικη εκδοχή πίτας με χοντρό φύλλο και κρέας. Από γλυκά, το sticky toffee pudding είναι ένα είδος υγρού κέικ και το cranachan είναι τοπικό επιδόρπιο από φραμπουάζ και κρέμα. Και φυσικά, τα μονίμως λαχταριστά Pancakes.

Η σκωτσέζικη κουζίνα έχει δικές της συνταγές, αλλά και πολλά κοινά...

Η σκωτσέζικη κουζίνα έχει δικές της συνταγές, αλλά και πολλά κοινά...

Περισσότερα
placeholder
shutterstock_34073785
shutterstock_34073785

Τα "εθνικά" ποτά της Σκωτίας

Η Σκωτία είναι περίφημη για την παραγωγή ουίσκι και υπάρχουν πολλά αποστακτήρια σε όλη τη χώρα. Διάσημο επίσης είναι το άιρον μπρου (Irn-Bru) - το άλλο εθνικό ποτό της Σκωτίας - ένα μη αλκοολούχο αναψυκτικό που παράγεται και καταναλώνεται κατά κόρον.

Η Σκωτία είναι περίφημη για την παραγωγή ουίσκι και υπάρχουν πολλά...

Η Σκωτία είναι περίφημη για την παραγωγή ουίσκι και υπάρχουν πολλά...

Περισσότερα
placeholder

Προορισμοί