ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ

Εκδρομές
Ξενοδοχεία

Εδιμβούργο

Εδιμβούργο
ΓΕΝΙΚΑ

Η πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο, μια από τις πιο όμορφες πρωτεύουσες της Ευρώπης, είναι κτισμένο πάνω σε μια σειρά χαμηλών λόφων, ανάμεσα στους οποίους κυλά ο ποταμός Λιθ. Το ιστορικό του κέντρο, που απαρτίζεται από την Παλαιά Πόλη (μεσαιωνική) και τη Νέα Πόλη (γεωργιανού ρυθμού, του 18ου αιώνα), περιλαμβάνεται από το 1995 στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Το όριο ανάμεσα στην Παλαιά και στη Νέα Πόλη αποτελεί η Princess Street με το υπέροχο πάρκο και το επιβλητικό μνημείο του Σκοτ (ένας μαρμάρινος γοτθικός πυλώνας αφιερωμένος στον Σκωτσέζο συγγραφέα Sir Walter Scott). Η πολυσήμαντη κληρονομιά της χαρισματικής αυτής μητρόπολης του Ευρωπαϊκού Βορρά αποτυπώνεται στα εξαίρετα οικοδομήματά της. Το επιβλητικό Κάστρο του 12ου αιώνα δεσπόζει στην πόλη και υπήρξε κατοικία πολλών βασιλικών οικογενειών της Σκωτίας. Το "Βασιλικό Μίλι" (Royal Mile) είναι ο δημοφιλέστερος λιθόστρωτος δρόμος του Εδιμβούργου, με μεσαιωνικές κατοικίες, γραφικά μικρομάγαζα, γοτθικές εκκλησίες και μουσεία. Συνδέει το Κάστρο με το παλάτι Holyrood (τα χειμερινά ανάκτορα), που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο και αποτελεί την επίσημη κατοικία της βασιλικής οικογένειας στην Σκωτία. Το παλάτι είναι ανοικτό για το κοινό, εκτός εάν κατοικείται από την βασιλική οικογένεια (συνήθως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου). Στην βορεινή πλευρά του Carlton Hill (του δεύτερου σημαντικότερου λόφου της πόλης) υπάρχει το μνημείο του Νέλσονα (για την αποφασιστική νίκη των Άγγλων επί του Γαλλο-ισπανικού στόλου το 1805, καθιστώντας τους κυρίαρχους των θαλασσών για 100 ακόμη χρόνια και τερματίζοντας οριστικά τα σχέδια του Ναπολέοντα για εισβολή στα Βρετανικά νησιά), ενώ στην κορυφή ορθώνεται το "National Monument", ένας ημιτελής ναός με 12 κολώνες, που στόχευε να γίνει πιστό αντίγραφο του Παρθενώνα - ένας από τους λόγους που το Εδιμβούργο αποκαλείται "Αθήνα του Βορρά".

Ιδανικος προορισμος για
Οικογένεια με παιδιά
Οικογένεια με παιδιά
Με την παρέα μου
Με την παρέα μου
Το άλλο μου μισό
Το άλλο μου μισό
Solo
Solo

HIGHLIGHTS

Αξιοθέατα
Δραστηριότητες
Το Κάστρο του Εδιμβούργου
Το Κάστρο του Εδιμβούργου

Το επιβλητικό Κάστρο του 12ου αιώνα δεσπόζει στην πόλη και υπήρξε κατοικία πολλών βασιλικών οικογενειών της Σκωτίας έως το 1633. Στο εσωτερικό των τειχών του υπάρχουν πολλά κτίρια, όπως το παλάτι με το σκωτσέζικο στέμμα, τα κοσμήματα του θρόνου, το σπαθί, το βασιλικό σκήπτρο και τη μυθική Λίθο του Πεπρωμένου, το Παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας, οι Στοές των Φυλακών, το Εθνικό Πολεμικό Μουσείο της Σκωτίας, καθώς και One o’ Clock Gun, το κανόνι που από το 1861 ρίχνει έναν κανονιοβολισμό κάθε μέρα στη μία το μεσημέρι. Οι πύλες του Κάστρου ανοίγουν καθημερινά στις 9:30 και κλείνουν στις 17:00

Περισσότερα...
Το "Βασιλικό Μίλι", το παλάτι Holyrood και ο Καθεδρικός ναός του St Giles
Το "Βασιλικό Μίλι", το παλάτι Holyrood και ο Καθεδρικός ναός του St Giles

Το "Βασιλικό Μίλι" (Royal Mile) είναι ο δημοφιλέστερος λιθόστρωτος δρόμος του Εδιμβούργου, με μεσαιωνικές κατοικίες, γραφικά μικρομάγαζα, δεκάδες καφέ, pub και εστιατόρια, γοτθικές εκκλησίες και μουσεία. Έχει μήκος σχεδόν ένα μίλι και συνδέει το Κάστρο με το παλάτι Holyrood (τα χειμερινά ανάκτορα), που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο και αποτελεί την επίσημη κατοικία της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας στην Σκωτία. Το παλάτι είναι επισκέψιμο, εκτός εάν κατοικείται από την βασιλική οικογένεια (συνήθως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου) και εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει την αίθουσα του θρόνου, πίνακες, κοσμήματα κλπ., αλλά και να περπατήσει στους πανέμορφους κήπους του. Στον μέσο περίπου της διαδρομής του Βασιλικού Μιλίου βρίσκεται ο πανύψηλος γοτθικός Καθεδρικός ναός του St Giles, η High Kirk όπως αποκαλείται από τους ντόπιους, με το εντυπωσιακό καμπαναριό, που έχει σχήμα στέμματος. Ο ναός κοσμείται από υπέροχα βιτρό και στεγάζει μνημεία εκατοντάδων επιφανών Σκωτσέζων.

Περισσότερα...
Μνημείο του Νέλσον, National Monument
Μνημείο του Νέλσον, National Monument

Στην βορεινή πλευρά του λόφου Κάλτον (Calton Hill) βρίσκεται το μνημείο του Νέλσον, του "θρύλου των θαλασσών", ο οποίος οδήγησε στην αποφασιστική νίκη των Άγγλων επί του Γαλλο-ισπανικού στόλου το 1805 (Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ), καθιστώντας τους κυρίαρχους των θαλασσών για 100 ακόμη χρόνια και τερματίζοντας οριστικά τα σχέδια του Ναπολέοντα για εισβολή στα Βρετανικά νησιά. Στην κορυφή του λόφου αυτού ορθώνεται το National Monument, ένας ημιτελής ναός με 12 κολώνες, που στόχευε να γίνει πιστό αντίγραφο του Παρθενώνα - ένας από τους λόγους για τους οποίους το Εδιμβούργο επονομάζεται "Αθήνα του Βορρά". Και φυσικά, η πανοραμική θέα της πόλης από την κορυφή του λόφου αυτού είναι μοναδική.

Περισσότερα...
Princes Street, Μνημείο του Σκοτ, Εθνική Πινακοθήκη Σκωτίας
Princes Street, Μνημείο του Σκοτ, Εθνική Πινακοθήκη Σκωτίας

Το όριο ανάμεσα στην παλιά και τη νέα πόλη αποτελεί η μήκους 1,2 χιλιομέτρων Princes Street, ο κεντρικός εμπορικός δρόμος του Εδιμβούργου με το υπέροχο πάρκο, τους Princes Gardens, μία ανάσα πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Στην Princes Street βρίσκεται το επιβλητικό μνημείο του Σκοτ - ένας μαρμάρινος γοτθικός πυλώνας αφιερωμένος στον διασημότερο Σκωτσέζο συγγραφέα Sir Walter Scott, καθώς επίσης και η Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας, που στεγάζει έργα των Μονέ, Ρέμπραντ, Ελ Γκρέκο και πολλών άλλων σημαντικών καλλιτεχνών.

Περισσότερα...
1/4
Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου/Edinburgh Military Tattoo
Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου/Edinburgh Military Tattoo

Το Εδιμβούργο αποτελεί ένα κράμα κουλτούρας, ιστορίας, αρχιτεκτονικής και πληθώρας φεστιβάλ, με κορυφαίο το περίφημο "Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου", που διεξάγεται κάθε Αύγουστο επί 4 εβδομάδες, καλύπτει σχεδόν κάθε μορφής τέχνη (μουσική, θέατρο, εκθέσεις ζωγραφικής, μιούζικαλ, όπερα, ποίηση κλπ.) και προσελκύει περίπου 1.000.000 επισκέπτες. Ένα από τα σημαντικότερα θεάματα του Φεστιβάλ αυτού είναι το Edinburgh Military Tattoo, μία παράσταση-παρέλαση Σκωτσέζων στρατιωτών που παίζουν παραδοσιακά μουσικά όργανα (πίπιζες) και λαμβάνει χώρα μπροστά στην κύρια πύλη του Κάστρου του Εδιμβούργου.

Περισσότερα...
1/1