ΧΑΝΓΚΑ ΡΟΑ. Η ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΜΙΚΡΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΡΑΠΑΝΟΥΙ
Η Χάνγκα Ρόα είναι η πρωτεύουσα και μοναδικός αστικός οικισμός της Νήσου του Πάσχα και λειτουργεί ως ζωντανό κέντρο πολιτισμού, φιλοξενίας και καθημερινής ζωής του νησιού. Παρότι μικρή σε μέγεθος, προσφέρει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα όπου η παράδοση των Ραπανούι συναντά τη γαλήνη του Ειρηνικού. Η Χάνγκα Ρόα απλώνεται κατά μήκος της δυτικής ακτής και περιβάλλεται από ηφαιστειακούς λόφους, εξωτικά τοπία και τον απέραντο ωκεανό. Οι δρόμοι της είναι ήρεμοι, με χαμηλά κτίσματα, πολύχρωμα καφενεία και τοπικά καταστήματα που προσφέρουν χειροποίητες τέχνες και γλυπτά.
Η Χάνγκα Ρόα αποπνέει μια αίσθηση αυθεντικότητας. Οι ντόπιοι είναι φιλόξενοι και πρόθυμοι να μοιραστούν ιστορίες για το νησί, τους θρύλους των μοάι και τις παραδόσεις των προγόνων τους. Παράλληλα, ο ελεγχόμενος τουρισμός συμβάλλει στη διατήρηση του πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος. Από τη Χάνγκα Ρόα ξεκινούν όλα τα μονοπάτια που οδηγούν στα εμβληματικά αξιοθέατα της Νήσου του Πάσχα, από το Rano Raraku, «το λατομείο των μοάι», μέχρι το Anakena, την ονειρική παραλία με λευκή άμμο.
AHU ΚΑΙ ΜΟΑΪ, Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
Τα ahu στη Νήσο του Πάσχα είναι τελετουργικές πλατφόρμες συνήθως επιμήκεις λίθινες κατασκευές, προσανατολισμένες με ακρίβεια, πάνω στις οποίες οι Ραπανούι τοποθετούσαν τους Μοάι, τα εμβληματικά μονολιθικά αγάλματα του νησιού. Αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Χτίζονταν με μεγάλη τεχνική δεξιοτεχνία από βασάλτη και άλλους τοπικούς λίθους, ενώ θεωρούντο Ιερά μνημεία που λειτουργούσαν ως τόποι λατρείας και τιμής προς προγόνους. Οι μοάι τοποθετούνταν όρθιοι πάνω στα ahu, συχνά με την πλάτη προς τον ωκεανό και το βλέμμα στραμμένο προς τους οικισμούς. Το σύνολο moai - ahu συμβόλιζε την προστασία και την πνευματική παρουσία των προγόνων για την κοινότητα.
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΡΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ
Το νησί προσφέρεται για πεζοπορίες και εξερευνήσεις κατά μήκος της Βόρειας και της Νότιας ακτής, περνώντας από σχεδόν εγκαταλελειμμένα Ahus και βλέποντας αρχαία πετρογλυφικά στη διαδρομή. Στη Βόρεια Ακτή, εκτός από τα Ahus και τους Μοάι, έχει κανείς τη δυνατότητα να βρεθεί στην πανέμορφη παραλία Anakena, για να απολαύσει ένα δροσιστικό μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά. Στη Νότια Ακτή δεσπόζει το Ahu Vaihu στον κόλπο Hanga Te’e, ένα σημαντικό παράδειγμα άθικτου τελετουργικού βωμού, ενώ ένα γραφικό μονοπάτι μας οδηγεί στο λατομείο Rano Raraku, τη γενέτειρα των εμβληματικών αγαλμάτων του νησιού. Ενδιαφέρουσα είναι ακόμα η βόλτα στη χερσόνησο Poike, την τοποθεσία του πρώτου ενεργού ηφαιστείου της Ράπα Νούι, αλλά και μέχρι το Vai a Heva, όπου ένα τεράστιο ανθρώπινο πρόσωπο σκαλισμένο στον βράχο, με το στόμα ανοιχτό για να συλλέγει νερό της βροχής.
ΟΡΟΝΓΚΟ. Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΠΟΥΛΙΟΥ
Μια απαραίτητη επίσκεψη στο νησί του Πάσχα είναι αυτή στο τελετουργικό χωριό Orongo, την ιστορική τοποθεσία του διαγωνισμού του Ανθρώπου-Πουλιού, όπου μπορείτε να δείτε εντυπωσιακά σκαλίσματα και τα τρία νησάκια απέναντι. Το Όρονγκο είναι ένας τελετουργικός οικισμός, αποτελούμενος από περίπου 50 πέτρινα σπίτια με χαρακτηριστική ελλειψοειδή μορφή και χαμηλές εισόδους. Τον χρησιμοποιούσαν μόνο για τελετουργίες και όχι ως μόνιμο οικισμό. Χρονολογείται κυρίως από τον 18ο–19ο αιώνα, δηλαδή στην ύστερη φάση του πολιτισμού των Ραπανούι, όταν η λατρεία των μοάι είχε ήδη παρακμάσει. Βρίσκεται στην άκρη του κρατήρα Rano Kau, σε ένα από τα πιο θεαματικά φυσικά τοπία του νησιού. Το Όρονγκο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με έναν από τους πιο εντυπωσιακούς θεσμούς της Πολυνησίας, τον διαγωνισμό του Ανθρώπου-πουλιού.
Κάθε χρόνο επιλεγμένοι αθλητές των φυλών κατέβαιναν τα κάθετα βράχια του Rano Kau, κολυμπούσαν ως το νησάκι Motu Nui, και προσπαθούσαν να βρουν το πρώτο αυγό του θαλασσοπουλιού manutara. Ο πρώτος που εξασφάλιζε το αυγό και το έφερνε ασφαλές πίσω, καθιερωνόταν ως, Tangata Manu «Άνθρωπος-Πουλί», και η φυλή του αποκτούσε πολιτικοθρησκευτικό κύρος για όλη τη χρονιά.
ΣΑΝΤΙΑΓΟ. ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΠΛΟ ΝΕΡΟΥΔΑ
Ένα ταξίδι στη Χιλή δεν γίνεται φυσικά μόνο για να γνωρίσουμε το Νησί του Πάσχα, όταν υπάρχει τo Σαντιάγο η πρωτεύουσα της Χιλής, και η έκτη μεγαλύτερη πόλη στη Νότια Αμερική αριθμώντας σχεδόν επτά εκατομμύρια κατοίκους, το ένα τρίτο του πληθυσμού ολόκληρης της χώρας. Είναι η πόλη που ύμνησε ο Πάμπλο Νερούδα και βρίσκεται σε μια πεδιάδα στο γεωγραφικό κέντρο της χώρας που σας επιτρέπει να κάνετε σκι στις κοντινές Άνδεις και στη συνέχεια να πάτε στην παραλία την ίδια μέρα και, φυσικά, να επιστρέψετε ξανά σε αυτή την εκλεπτυσμένη, και κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα.
Η πόλη ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα από τους Ισπανούς κατακτητές και έχει μια πλούσια ιστορία. Στη διάρκεια της ιστορίας της, υπέστη πολλές αλλαγές και ανακατατάξεις, συμπεριλαμβανομένων περιόδων Ισπανικής αποικιοκρατίας και πολιτικών αναταραχών. Η Plaza de Armas, η μεγάλη καρδιά του παλιού αποικιακού πυρήνα της πόλης, φιλοξενεί 2 νεοκλασικά ορόσημα: το Palacio de la Real Audiencia του 1808, που στεγάζει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και τον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό του 18ου αιώνα και το La Chascona, το σπίτι του ποιητή Πάμπλο Νερούδα που έγινε μουσείο. Η πόλη προσφέρει ακόμα σημαντικές ευκαιρίες για ψυχαγωγία και διασκέδαση με πολλά θέατρα, εστιατόρια και μπαρ. Μπορείτε ακόμα να εξερευνήσετε Κάντε μια βόλτα στο Parque Forestal, δεντρόφυτα μονοπάτια κατά μήκος του ποταμού Mapocho, στο Parque Forestal, ή να απολαύσετε τον ζωολογικό κήπο, ένα πικ νικ ή πεζοπορία στο Parque Metropolitano, ή να ανεβείτε στο Cerro San Cristobal για να απολαύσετε την πανοραμική θέα 360 μοιρών του Σαντιάγο.
ΒΑΛΠΑΡΑΪΖΟ. Η ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ
Και φυσικά κοντά στο Σαντιάγο, δεν γίνεται να μη γμωρίσουμε και το… αντίπαλο δέος, το Βαλπαραΐζο την «πολύχρωμη καρδιά» της Χιλής, όπως την αποκαλούν, μια από τις πιο χαρακτηριστικές και γραφικές πόλεις της χώρας. Βρίσκεται στη δυτική ακτή, περίπου 120 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σαντιάγο, και αποτελεί σημαντικό λιμάνι του Ειρηνικού.
Αυτό που χαρακτηρίζει την πόλη είναι η καλλιτεχνική ατμόσφαιρα που είναι διάχυτη παντού. Η πόλη είναι γεμάτη πολύχρωμα σπίτια, τοιχογραφίες και graffiti που κοσμούν κάθε γωνιά. Τα στενά σοκάκια και τα σκαλοπάτια μετατρέπονται σε υπαίθριες γκαλερί. Η τέχνη του δρόμου έχει γίνει σύμβολο της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης. Το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και την πολιτιστική του αξία.
Το Βαλπαραΐζο είναι χτισμένο σε περίπου 42 λόφους. Κάθε λόφος έχει τον δικό του χαρακτήρα και ιστορία, ενώ η πρόσβαση σε αυτούς γίνεται με τελεφερίκ, που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και αποτελούν μοναδικά ιστορικά και λειτουργικά αξιοθέατα. Το λιμάνι του Βαλπαραΐζο ήταν για αιώνες βασικό εμπορικό κέντρο και συνδέεται με την ιστορία της ναυσιπλοΐας στον Ειρηνικό.
Εδώ στον λόφο Bellavista βρίσκεται και το σπίτι του νομπελίστα ποιητή Πάμπλο Νερούδα που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.
ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ
Η Χιλή είναι μια μεγάλη παραγωγός χώρα κρασιού, γνωστή για τις ποικιλίες Carmenere, Cabernet Sauvignon , Merlot και Cabernet Franc. Παράγει επίσης εξαιρετικά λευκά κρασιά, όπως το Chardonnay, το Sauvignon Blank (ιδιαίτερα από περιοχές όπως η Casablanca) και αρωματικές ποικιλίες όπως το Viognier, το Riesling και το Gewurtzaminer.
Θα σας προτείναμε πριν φύγετε από τη Χιλή να επισκεφτείτε έναν αμπελώνα στην κοιλάδα Casablanca και κάποιο από τα γνωστά οινοποιεία της περιοχής, όπως το Casas del Bosque. Η ξενάγηση περιλαμβάνει επίσκεψη στον αμπελώνα και τα κελάρια του οινοποιείου αλλά και στην κοιλάδα Casablanca, ενώ η περιήγηση ολοκληρώνεται με δοκιμή τριών διαφορετικών κρασιών, ανάμεσα τους ένα Reserva και δύο Gran Reserva.
ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΑΡΝΑΚΙ ΣΤΗ ΣΟΥΒΛΑ Ή ΣΕΒΙΤΣΕ ΚΑΙ ΕΜΠΑΝΑΔΑΣ;
Εντάξει, ας ξεχάσουμε για λίγο τις συνήθειες του Πάσχα στην Ελλάδα και ας γνωρίσουμε τις γαστρονομικές ευκαιρίες στη Χιλή και στο νησί του Πάσχα. Εδώ κυριαρχούν τα φρέσκα θαλασσινά, ceviche, ψάρι τυλιγμένο σε φύλλα μπανάνας καθώς και επιρροές πολυνησιακής και λατινοαμερικανικής κουζίνας. Τα πιο χαρακτηριστικά «εθνικά» πιάτα είναι οι empanadas de pino, Το Pastel de Choclo, το gazuela και το Curanto.
Οι Empanadas είναι το βασικό σνακ της Χιλής, όπως και σε περισσότερες χώρες της Νότιας Αμερικής. Εδώ η πιο δημοφιλής παραλλαγή είναι η «Empanada de Pino». Πρόκειται για ζύμη σε σχήμα φάκελου που γεμίζεται συνήθως με ένα μείγμα μοσχαρίσιου κιμά (πίνο), κρεμμύδια, ελιές, βραστό αυγό και σταφίδες, και όταν τηγανίζεται αποκτά μια χρυσαφένια κρούστα.
Το Pastel de Choclo, είναι μια εντυπωσιακή «καλαμποκόπιτα», που φτιάχνεται με κουρκούτι γλυκού καλαμποκιού (choclo) σε στρώσεις από κιμά, κοτόπουλο, ελιές, σταφίδες και βραστά αυγά, που ψήνεται μέχρι η επιφάνεια να καραμελώσει και να γίνει ελαφρώς τραγανή.
Το Cazuela είναι ένα θρεπτικό πιάτο κατσαρόλας που δεν εμπεριέχει μόνο τα συστατικά του, αλλά και όλη την ψυχή της Χιλής που πηγαίνει πίσω στις ρίζες της χώρας. Στην κατσαρόλα που σιγοβράζει περιέχονται ένα μεγάλο κομμάτι μοσχάρι ή κοτόπουλο, πατάτες, καλαμπόκι, ρύζι, κολοκύθα και ένα μείγμα λαχανικών σε αλμυρό ζωμό. Μια συνταγή που θα τη βρείτε σε πολλές παραλλαγές σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και σε όλα σχεδόν τα εστιατόρια.
Το Curanto δεν είναι απλά ένα φημισμένο πιάτο στη Χιλή, αλλά μια γαστριμαργική παράδοση που έχει να κάνει με τον τρόπο που μαγειρεύεται. Σε μια υποδοχή στο χώμα τοποθετούνται καυτές πέτρες και πάνω σε αυτές ψήνονται θαλασσινά, κρέατα, πατάτες, λαχανικά, καλυμμένα με φύλλα nalca (ρεβάνι Χιλής). Ένα πολυεπίπεδο πιάτο που το απολαμβάνεις και το μοιράζεσαι με παρέα, καθώς αποκαλύπτονται διαφορετικές γεύσεις και αρώματα σε κάθε μπουκιά.