ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ

Εκδρομές
Ξενοδοχεία
Έχετε φάει σε μια τσουρασκαρία;

Εχετε φαει σε μια τσουρασκαρια;

2 Aug 2023
Έχετε φάει σε μια τσουρασκαρία;

Είναι πολύ πιθανό να έχετε ονειρευτεί να φάτε σε μια τσουρασκαρία, εκτός κι αν είστε Vegan ή δεν έχετε ακούσει να μιλάνε για αυτή. Κανένα πρόβλημα, σήμερα θα μάθουμε τα πάντα.

Η τσουρασκαρία είναι από τα πιο διαδεδομένα στυλ εστιατορίου στη Βραζιλία κυρίως, αλλά και στις γειτονικές χώρες, Αργεντινή και Ουρουγουάη. Η λέξη προέρχεται από το Πορτογαλικκό churrasco που δεν είναι τίποτα άλλο από το γνωστό μας μπάρμπεκιου.

Τα κρέατα ψήνονται αφού τρυπηθούν και περαστούν σε μεταλλικές βέργες, σε μεγάλα κομμάτια, πάνω από μια churrasqueira ή μια ειδικά κατασκευασμένη σχάρα μπάρμπεκιου. Αντίστοιχο στυλ εστιατορίου στη Βραζιλία είναι και το rodizio, με τη διαφορά ότι στο rodizio τα κρέατα σερβίρονται στους πελάτες στο τραπέζι, ενώ η τσουρασκαρία είναι στην ουσία ένας μεγάλος λαχταριστός μπουφές από τον οποίο οι πελάτες διαλέγουν αυτό που επιθυμούν με πιο χαλαρή διάθεση.

Τι μπορείτε να φάτε σε μια τσουρασκαρία; Ότι τραβάει η ψυχή σας από κρέας. Συνήθως, μια churrascaria θα σας προσφέρει μια ποικιλία από μπριζόλες, ψαρονέφρι, φιλέτο μινιόν και παϊδάκια, χοιρινό και βόειο, καθώς και κοτόπουλο, αρνί, πάπια, λουκάνικο, ζαμπόν. Τα περισσότερα κρέατα είναι μαγειρεμένα μέτρια και σερβίρονται κόβοντας μερίδες από τη σούβλα απευθείας στο πιάτο μας. Ο σούπερ σταρ των μεζέδων είναι η πικάνια ένα κορυφαίο κόντρα φιλέτο με λίπος που λιώνει στο στόμα.

Φωτογραφία του προορισμού
Φωτογραφία του προορισμού
Φωτογραφία του προορισμού

Το βραζιλιάνικο μπάρμπεκιου (churrasco) αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε σε δημοφιλές ανάμεσα σε νομάδες κτηνοτρόφους τους Γκαούτσο (κάτι αντίστοιχο με Αμερικανούς καουμπόηδες της Άγριας Δύσης) το1800 περίπου.

Οι Γκαούτσο ζούσαν σε αγροτικές περιοχές και είχαν. στη νότια Βραζιλία, γνωστή ως Pampas στο Rio Grande do Sul ως εκτροφείς βοοειδών.

Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσεις ένα βραζιλιάνικο μπάρμπεκιου, είναι να το συνοδεύσεις με την πιο διάσημη ωμή σάλτσα της Λατινικής Αμερικής το τσιμιτσούρι (chimichurri), με καταγωγή από την Αργεντινή και την Ουρουγουάη που συνδυάζει διάφορα μπαχαρικά σε ένα μείγμα ξυδιού από κόκκινο κρασί και ελαιόλαδου. Άλλες κοινές σάλτσες που σερβίρονται στο πλάι περιλαμβάνουν χρένο, καυτερή σάλτσα πιπεριάς malagueta, σάλτσα μέντας και ζελέ μέντας.

Και για να μπούμε στο κλίμα ας δούμε τη συνταγή για τη διάσημη σάλτσα τσιμιτσούρι:

Υλικά:

1 φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού
¼ φλιτζανιού φύλλα κόλιανδρου
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/3 φλιτζανιού ξίδι
2 σκελίδες σκόρδο
¾ κουτ. γλυκού μπούκοβο
½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
½ κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια λεία και ομογενοποιημένη σάλτσα. Τη μεταφέρουμε σε μπολ και αν δεν τη χρησιμοποιήσουμε τη διατηρούμε σκεπασμένη με μια μεμβράνη για λίγες μέρες στο ψυγείο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πράσινο Παζάρι στο Αλμάτι του Καζακστάν
Το Πρασινο Παζαρι στο Αλματι του Καζακσταν
Το Πράσινο Παζάρι, ή Zelionyj bazar είναι ένα μέρος που πρέπει πραγματικά να επισκεφτείτε όταν επισκέπτεστε το Αλμάτι αν θέλετε να εμπλακείτε στην καθημερινότητα της πόλης.
3 Aug 2023
Καστελλόριζο: Γιατί να το επισκεφτώ;
Καστελλοριζο: Γιατι να το επισκεφτω;
Έναν από τους πιο καλά κρυμμένους θησαυρούς της Ελλάδας αποτελεί το πιο απομακρυσμένο λιλιπούτειο νησί του Καστελλόριζου με τα αριστοκρατικά νεοκλασικά αρχοντικά, κόκκινα φρούρια,
1 Aug 2023
Κάρπαθος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Καρπαθος: Ολα οσα πρεπει να γνωριζετε
Κάρπαθος, το άγριο, ανεξερεύνητο νησί των Δωδεκανήσων, σμιλεμένο από ανέμους, έθιμα και αιωνόβιες παραδόσεις.
25 Jul 2023