ΣΤΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ
Ανάμεσα στα χωριά αυτά ξεχωρίζουν το Ομπερναί, η γενέτειρα της Αγίας Οντίλ, προστάτιδας της Αλσατίας, το γοητευτικό Κολμάρ, μία από τις ομορφότερες πόλεις της Γαλλίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, με πλούσια μεσαιωνική και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, το "χωριό των αμπελουργών", το Ρικβίρ, φωλιασμένο πίσω από τα μεσαιωνικά του τείχη που μοιάζουν ανέπαφα στο πέρασμα των αιώνων, καθώς και το γραφικό χωριό Εγκισέμ, γνωστό για τα πέτρινα σοκάκια του σε ομόκεντρους κύκλους και για το υπέροχο κρασί του. Το Ρικβίρ, όπως και το Εγκισέμ, θεωρούνται από τα ωραιότερα χωριά της Γαλλίας και περιλαμβάνονται στον κατάλογο "Les Plus Beaux Villages de France".
ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ GRAND CRU ΚΡΑΣΙΩΝ
Η αμπελουργία στην Αλσατία δίνει τα διαπιστευτήριά της από τις αρχές του 20 αιώνα ενώ στη δεκαετία του 70 καθιερώνεται η αξιολόγηση-κατάταξη των αμπελώνων και η διάκρισή τους σε Grand Cru.
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί για να ενταχθεί ένα κρασί στην κατηγορία Alsace Grand Cru είναι:
-Να προέρχεται από αμπελώνα που έχει χαρακτηριστεί Grand Cru
-Nα παράγεται αποκλειστικά από μια από τις τέσσερις «ευγενείς ποικιλίες» της περιοχής: Pinot Gris Gewürztraminer, Riesling και Muscat, δηλαδή να έχει μονοποικιλιακή σύσταση
Πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις επιτρέπουν σε κάποιους αμπελώνες και την πρόσμειξη ευγενών ποικιλιών σε συγκεκριμένα ποσοστά.
Στις προϋποθέσεις χρήσης του όρου Grand Cru, περιλαμβάνονται επίσης οι -αυστηρές- στρεμματικές αποδόσεις, καθώς και ο συγκεκριμένος τρόπος κλαδέματος και η πυκνότητα φύτευσης.
Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ
Όταν μιλάμε για κρασιά της Αλσατίας, θα πρέπει να ξέρουμε ότι μιλάμε σχεδόν εξ ολοκλήρου για λευκά κρασιά, κάτι που σε ελάχιστες οινοπαραγωγές ζώνες μπορούμε να συναντήσουμε.
Αν σταματήσετε σε κάποια οινοποιεία, θα διαπιστώσετε ότι κάθε οινοποιός παράγει ένα μεγάλο αριθμό ετικετών, μέχρι και 30, καλύπτοντας διαφορετικές κατηγορίες που αφορούν σε μονοποικιλιακά κρασιά, κρασιά όψιμου τρύγου, κρασιά από διαφορετικούς αμπελώνες, με διαφορετικό αλκοολικό βαθμό, γλυκά ή ξηρά κλπ.
Μια ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν και τα αφρώδη κρασιά που προέρχονται από πρώιμους τρύγους.
Και αν αναρωτηθεί κανείς αν τα κρασιά της Αλσατίας είναι προσιτά σε σχέση με την τιμή τους, θα του προτείναμε να ανακαλύψει τα κρασιά με την ένδειξη Eelzwicher που προέρχονται από απροσδιόριστες αναμείξεις ποικιλιών και αποσκοπούν σε οικονομικότερη κατανάλωση, χωρίς να παύουν να είναι ενδιαφέροντα και ποιοτικά.
Εκτός από τα κρασιά, στην περιοχή ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παραγωγή των λεγόμενων Eaux-de-vie αποστάγματα από φρούτα που κλείνουν ως επιδόρπια ένα καλό γεύμα.
ΑΛΣΑΤΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
Η κουλτούρα που περιβάλλει τα κρασιά της Αλσατία αφορά στον γαστρονομικό πολιτισμό και της Γαλλίας και της Γερμανίας και έχει να κάνει με την αλσατική κουζίνα που συνδυάζει τη γερμανική στιβαρότητα με μια δόση γαλλικής φινέτσας στην οποία κυριαρχούν το μαριναρισμένο λάχανο choucroute, το φουαγκρά από πάπια και χήνα και άπειρα λουκάνικα, όπως και η τάρτα φλαμπέ με κρέμα γάλακτος και κομμάτια καπνιστού χοιρινού.
Όλα αυτά μπορείτε να το δοκιμάσετε σε ακριβά, αλλά και πιο προσιτά εστιατόρια σε όλη τη διαδρομή, αποκομίζοντας σε κάθε περίπτωση μια μοναδική οινική και γαστρονομική εμπειρία.