ΑΒΑΝΑ. Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΟΧΕΣ.
Ξεφυλλίζοντας το… λεξικό Κούβα στο πρώτο γράμμα, το Άλφα, βρίσκουμε την Αβάνα, πρωτεύουσα της χώρας, την πόλη που ζει συγχρόνως σε περισσότερες από μία εποχές. Η Αβάνα ιδρύθηκε από τους Ισπανούς κοκινσταδόρες που προσάραξαν στο λιμάνι της αιώνες πριν και η Παλιά Πόλη (Habana Vieja) διατηρεί μέχρι σήμερα το αποικιακό της ύφος και την πλούσια κληρονομιά της, που μαρτυρούν οι εκκλησίες, τα παλιά αρχοντικά, τα μουσεία και τα κάστρα της. Στους δρόμους της συναντά κανείς παντός είδους τροχοφόρα - από ποδήλατα και ιππήλατες άμαξες μέχρι αμερικάνικα αυτοκίνητα προηγούμενων δεκαετιών. Υπάρχει κάτι το γοητευτικό στην παρακμιακή ατμόσφαιρα και τη μεγαλοπρέπεια των κτισμάτων, σε συνδυασμό με τα ξεθωριασμένα χρώματα των προσόψεων και την αντίθεση ανάμεσα στη δόξα του παρελθόντος και τη συναρπαστική ζωή του σήμερα. Το 1982 η UNESCO ανακήρυξε το ιστορικό κέντρο της Αβάνας τόπο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΒΑΝΑ
Μια ξενάγηση στην παλιά και την μοντέρνα πόλη της Αβάνας ξεκινά από την Πλατεία της Επανάστασης με το μνημείο του Χοσέ Μαρτί και τις τεράστιες προσωπογραφίες του Τσε Γκεβάρα και του Καμίλο Σιενφουέγος, γνωστή από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και τις ομιλίες του Φιντέλ Κάστρο. Στη συνέχεια βλέπουμε το αριστοκρατικό προάστιο Μιραμάρ, που πριν την επανάσταση ήταν τόπος κατοικίας πλούσιων επιχειρηματιών, με την επιβλητική Πέμπτη λεωφόρο, αντίστοιχη με εκείνην της Νέας Υόρκης. Βλέπουμε επίσης το ιστορικό κτίριο του Πανεπιστημίου της Αβάνας, διασχίζουμε τη «σύγχρονη» συνοικία Βεδάδο και την περίφημη παραλιακή λεωφόρο Μαλεκόν (Malecón) και καταλήγουμε στην πλατεία του Καπιτωλίου - πιστό αντίγραφο του αντίστοιχου της Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Μπαίνουμε πλέον στην Habana Vieja/Παλιά Αβάνα, προστατευόμενη από την UNESCO ως πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία φιλοξενεί μερικά από τα ωραιότερα αποικιακά κτίρια της Καραϊβικής. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε τη μοναδική ελληνική ορθόδοξη εκκλησία της Καραϊβικής - τον Άγιο Νικόλαο - και στη συνέχεια, περπατώντας, να δείτε την Πλατεία του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης (Plaza de San Francisco de Asis), την Παλιά Πλατεία (Plaza Vieja), την Πλατεία των Όπλων (Plaza de las Armas), την Πλατεία του Καθεδρικού (Plaza de la Catedral) και τον «ναΐσκο» Templete.
ΒΑΡΑΔΕΡΟ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ.
Το επόμενο γράμμα στο λεξικό Κούβα είναι το Βήτα και μας οδηγεί στο Βαραδέρο. Το Βαραδέρο (Varadero) συνδυάζει την πολύβουη ζωή ενός πολυσύχναστου, παραθαλάσσιου θέρετρου, με την 25 χιλιομέτρων παρθένα ακτή με την χρυσή άμμο και τα τουρκουάζ ζεστά νερά, που προκαλεί τον επισκέπτη να την εξερευνήσει και να ξεχαστεί με τα πάσης φύσεως θαλάσσια σπορ. Η σύγχρονη τουριστική του υποδομή με τα μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα και τις περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες από ολόκληρη την Κούβα διασφαλίζει την επιτυχία του Βαραδέρο ως το μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο της Κούβας. Κατά μήκος της βόρειας ακτής υπάρχουν 23 σημεία για καταδύσεις, αλλά ο βυθός είναι ακόμη πιο συναρπαστικός γύρω από τα δέκα περίπου ακατοίκητα τροπικά νησάκια έξω από τις ακτές του. Τα νερά φιλοξενούν περισσότερα από σαράντα είδη κοραλλιών, εβδομήντα είδη από μαλάκια, οστρακοειδή, χελώνες και ψάρια, καθώς και έναν εξαιρετικό κοραλλιογενή ύφαλο.
ΤΡΙΝΙΔΑΔ. Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ
Και φυσικά δεν θα κλείσουμε το λεξικό με τις πόλεις της Κούβας αν δεν αναφερθούμε και στο Τρινιδάδ. Το Τρινιδάδ είναι η τρίτη παλαιότερη πόλη της Κούβας. Ιδρύθηκε το 1514 από τον Ντιέγκο Βελάσκεθ (Diego Velazquez) και αποτελεί πολύτιμο δείγμα αποικιακού χαρακτήρα, με πρόσφατα αναστηλωμένα κτίρια. Είναι μια από τις πιο αυθεντικές πόλεις της χώρας, με τους λιθόστρωτους δρόμους, τα χαρακτηριστικά κεραμοσκεπή σπίτια και τις λουλουδιασμένες εσωτερικές τους αυλές. Μια πόλη-μουσείο, που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ανάμεσα στα πολλά αξιοθέατα της παλιάς πόλης βρίσκεται και το παραδοσιακό καφενείο-μπαρ «La Canchánchara», όπου με συνοδεία ζωντανής κουβανέζικης μουσικής, απολαμβάνει κανείς το τοπικό ομώνυμο ποτό από ρούμι, μέλι και λεμόνι - είναι αυτό που έδιναν οι αποικιοκράτες στους σκλάβους για να πάρουν δυνάμεις και να αντέξουν τη σκληρή δουλειά στις φυτείες.
HAVANA CLUB. Ο ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙ.
Η Κούβα έχει «ποτιστεί» με το ποτό που είναι συνδεδεμένο απόλυτα με τη χώρα, το ρούμι, και τη διάσημη σε όλο τον κόσμο μάρκα Havana Club. Η ιστορία ξεκινά το 1878, όταν οι José Arechabala και José Arechabala Aldama ιδρύουν το αποστακτήριό τους στο Santiago de Cuba. Από τότε, το Havana Club έχει γίνει σύμβολο της κουβανέζικης πολιτισμικής κληρονομιάς και του ρουμιού. Μετά την Κουβανική Επανάσταση του 1959, η μάρκα κρατικοποιήθηκε από το κουβανικό κράτος, γεγονός που οδήγησε στην εξορία της οικογένειας Arechabala και στην έναρξη μιας μακροχρόνιας νομικής και εμπορικής διαμάχης. Σήμερα, υπάρχουν δύο εκδοχές του Havana Club: η πρωτότυπη που παράγεται στην Κούβα από την κρατική Corporación Cuba Ron σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία Pernod Ricard, και η έκδοση που πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Bacardi, κληρονόμο της οικογένειας Arechabala. Η ποιότητά του οφείλεται στο ζαχαροκάλαμο που καλλιεργείται στην περιοχή και το υποπροϊόν του μελάσα. «Η γόνιμη κουβανέζικη γη και ο ηλιόλουστος ουρανός σε ένα μπουκάλι», έτσι αναφέρονται πολλοί στο κουβανέζικο ρούμι! καθώς το κλίμα της Κούβας πραγματικά κάνει το ρούμι της μοναδικό με μία ξεχωριστή ελαφριά τραγανή γεύση! Το αυθεντικό κουβανέζικο ρούμι έχει χαμηλή μέγιστη αντοχή εμφιάλωσης 45% ABV. Το Ρούμι της Κούβας είναι ΠΟΠ! έχοντας αποκτήσει Denominación de Origen Protegida (DOP) δηλαδή «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης». Μια καλή ευκαιρία για πιο εμπεριστατωμένη γνωριμία με το ρούμι και την ιστορία του, προσφέρει μια επίσκεψη στο Μουσείο του (Museo Del Ron Havana) στην Αβάνα.
ΠΟΥΡΑ. ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΙΝΑΛ ΔΕΛ ΡΙΟ.
Εκτός από το ζαχαροκάλαμο, το προϊόν που έχει ευλογήσει ιδιαίτερα το κουβανικό έδαφος είναι τα καπνά. Το κλίμα, το έδαφος και η τοπογραφία βοήθησαν τους Κουβανούς να θριαμβεύσουν στην παραγωγή καπνόφυλλων, ενώ πιο συγκεκριμένα η περιοχή Pinar del Río που βρίσκεται στη δυτική Κούβα αναπτύχθηκε ως η κύρια περιοχή παραγωγής καπνού στη χώρα και στη συνέχεια έγινε το κέντρο της κουβενέζικης βιομηχανίας πούρων, παράγοντας τα καλύτερα και σίγουρα τα πιο φημισμένα πούρα στον κόσμο. Εδώ σε ένα παρασκευαστήριο πούρων μπορούμε να δούμε όλη τη διαδικασία παραγωγής και να απολαύσουμε τη γεύση -ή έστω το άρωμα αν δεν είμαστε καπνιστές- ενός πούρου που έχει τυλιχτεί στο χέρι. Το τύλιγμα των πούρων στο χέρι, μια παράδοση που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά, είναι μια εικόνα, σήμα κατατεθέν, για όλη την Κούβα
DAIQUIRI PAPA DOBLESTO ΣΤΟ EL FLORIDITA
Αν βρεθείτε στην Αβάνα, δεν μπορείτε να παραλείψετε να επισκεφτείτε το θρυλικό bar El Floridita για να δοκιμάσετε το διάσημο cocktail του Χεμινγουέι Daiquiri Papa Doble
To El Floridita είναι ένα από τα πιο διάσημα bar στην Αβάνα που συνέδεσε το όνομά του με το Έρνεστ Χενινγουέι, ο οποίος έζησε στη Κούβα από το 1939 μέχρι τον θάνατό του το 1960.
Όταν μια μέρα μπήκε στο El Floridita, ζητώντας να πάει στην τουαλέτα, του σέρβιραν το διάσημο Frozen Daiquiri. Αυτός είπε στον μπάρμαν Constantino Ribalaigua Vert ότι θα το προτιμούσε, χωρίς ζάχαρη, αφού αντιμετώπιζε πρόβλημα με τον διαβήτη του, αλλά με διπλάσιο ρούμι. Έτσι γεννήθηκε το διάσημο Daiquiri Papa Doble, αφού το Papa ήταν το προσωνύμιο του Χεμινγοθέι στην Κούβα. Αργότερα, ο μπάρμαν Antonio Meilan πρόσθεσε μαρασκίνο και χυμό γκρέιπ φρουτ.
MOJITO ΣΤΟ LA BODEGUITA DEL MEDIO
Ο περίπατός σας στην Αβάνα είναι σίγουρο ότι θα σας οδηγήσει σε ένα ακόμα διάσημο bar και εστιατόριο, το La Bodeguita del Medio, όχι μόνο για να βυθιστείτε στην κουβανέζικη ατμόσφαιρα ή να γνωρίσετε την κρεολέζικη κουζίνα του, αλλά για να δοκιμάσετε το φημισμένο του mojito.
Την ιστορία του, αλλά και τους τοίχους του bar έχουν υπογράψει μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης, όπως ο Salvador Allende, ο Ernest Hemingway, ο Pablo Neruda, αλλά και η Marlene Dietrich ή ο Nat King Cole, μεταξύ πολλών άλλων.
Το εστιατόριο χρονολογείται από το 1942, όταν ήταν ένα μικρό κατάστημα τροφίμων που πουλούσε ποτά και μερικά τηγανητά και ήταν γνωστό ως La Bodeguita de Martínez,. Εκείνη την εποχή, το επισκέπτονταν και έκαναν τις συσκέψεις τους εκεί, αρκετοί διανοούμενοι που εργάζονταν σε μια κοντινή εφημερίδα χάρη στους οποίους απέκτησε φήμη.
Σιγά σιγά, η Bodeguita επέκτεινε το μενού με τα τρόφιμα και τα ποτά της, ενώ αύξησε και τον αριθμό των επισκεπτών της. Το σημερινό του όνομα το απέκτησε επειδή βρισκόταν στο εσωτερικό (medio) ενός περίκλειστου τσιμεντένιου χώρου Αν και δημοφιλές στους τουρίστες, το μπαρ εξακολουθεί να προσελκύει αφοσιωμένους ντόπιους για τους οποίους το La Bodeguita del Medio αποτελεί μια τακτική συνήθεια για ένα ποτό μετά τη δουλειά.
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΑΝΤΙΚΑ
Στην Αβάνα όλα σε καλούν να ταξιδέψεις σε μια άλλη εποχή, αφού τα περισσότερα κτίρια γύρω σου θα έλεγες πως είναι προσκολλημένα σε παλαιότερες δεκαετίες. Και ο καλύτερος τρόπος να ταξιδέψεις στον χρόνο είναι με ένα αυτοκίνητο αντίκα που έρχεται από μια άλλη εποχή που κυκλοφορούν ακόμα στους δρόμους. Οι πολυμήχανοι κουβανοί μηχανικοί αρίστευσαν στην ανακατασκευή-επιδιόρθωση των μετρημένων αυτοκινήτων vintage που είχαν στα χέρια τους με όλες τις τεχνικές επεμβάσεις να γίνονται με υλικά που είχαν ήδη στη διάθεσή τους. Έτσι τα αυτοκίνητα - αντίκες της Αβάνας και μια βόλτα με αυτά είναι σήμερα η πιο χαρακτηριστική ατραξιόν της Κούβας.
ΣΑΛΣΑ, ΤΣΑ ΤΣΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΠΑ. Η ΧΩΡΑ ΛΙΚΝΙΖΕΤΑΙ…
Στην Κούβα δύσκολα ξεχωρίζεις τη μουσική από τον χορό, αφού συνήθως πάνε μαζί. Οι κουβανοί δεν κάνουν μουσική για να την ακούνε, αλλά για να χορεύουν
To Son Cubano είναι ένα είδος μουσικής και χορού που δημιουργήθηκε στην Κούβα και είχε αποκτήσει παγκόσμια δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, συνδυάζοντας τη δομή και τα χαρακτηριστικά της ισπανικής Canción με αφροκουβανέζικο ύφος και κρουστά στοιχεία. Παράγωγο του Son Cubano και από τους πλέον διαδεδομένους χορούς παγκοσμίως είναι η Salsa. Το 1997 και το πιο κλασικό Κουβανέζικο συγκρότημα of all times, οι Buena Vista Social Club, με τον εμβληματικό «παππού» Κομπάι Σεγκούντο, βγάζουν το ομώνυμο άλμπουμ τους που έγινε σήμα κατατεθέν των ήχων και των χρωμάτων της πολυπληθέστερης χώρας στην Καραϊβική.
Μπορεί η σάλσα να είναι συνδεδεμένη με την Κούβα, αλλά εδώ έχουν αναπτυχθεί τα πιο διάσημα είδη χορού που έχουμε χορέψει στη ζωή μας και είναι μια ευκαιρία να τα χορέψουμε και πάλι στην αυθεντική τους μορφή με αυθεντικούς χορευτές και μουσικούς που κατακλύζουν τους δρόμους της Αβάνας. Κλείστε τα μάτια, ξεκινήστε να κουνάτε τους γοφούς και κυρίως αρχίστε να ονειρεύεστε στο ρυθμό: conga, cha cha cha, mambo, Habanera Guaracha, Timpa, Rumba κ.ά.
COMIDA CRIOLLA, H ΚΟΥΒΑΝΕΖΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ. ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗ.
Σε ένα ταξίδι το φαγητό δεν είναι μια αναγκαία συνθήκη, ούτε περιορίζεται στο πρωινό, την ημιδιατροφή ή την πλήρη διατροφή. Είναι πολλά περισσότερα. Είναι μέρος της κουλτούρας, της ιστορικής διαδρομής χώρας, θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμα και η ψυχή της. Έτσι και στην Κούβα ο πραγματικός θησαυρός του νησιού κρύβεται μέσα στις κουζίνες των κατοίκων του. Η κουβανέζικη γαστρονομία ή comida criolla είναι ένας πλούσιος συνδυασμός Ισπανικών και Αφρικανικών γεύσεων. Κάθε πιάτο είναι μια ξεχωριστή γεύση, μια ιστορία, ένα ταξίδι.
Το Ropa Vieja, που σημαίνει «παλιά ρούχα», είναι ένα από τα εθνικά πιάτα της Κούβας με ισπανική προέλευση και πρέπει να το δοκιμάσει όποιος επισκέπτεται το νησί. Παρασκευάζεται από λωρίδες μοσχαρίσιου κρέατος που μαγειρεύονται αργά σε σάλτσα με βάση μια σειρά από πολύχρωμα λαχανικά την ντομάτα με πιπεριές, κρεμμύδια και ένα μείγμα μπαχαρικών μέχρι να μαλακώσει.
Οι tostones δεν είναι άλλο από τηγανητές πράσινες άγουρες μπανάνες, το πιο γνωστό και εντελώς τοπικό πιάτο της Κούβας. Έχουν αλμυρή γεύση, καθώς καρυκεύονται με αλάτι ή μπαχαρικά, τραγανή υφή εξωτερικά και καταναλώνονται είτε σκέτες, ως ορεκτικό, είτε ως συνοδευτικό σε πολλά πιάτα. Θα τις βρείτε παντού στην Κούβα και είναι πολύ δημοφιλείς κατά μήκος της Κουβανικής ακτής όπου συνοδεύουν συχνά ένα mojito.
Το Lechón Asado, είναι ένα θεϊκό ψητό γουρουνόπουλο που ψήνεται στη σούβλα ή σε ανοιχτό φούρνο και λιώνει στο στόμα. Το μυστικό είναι το μαρινάρισμά του πριν το ψήσιμο με ένα μείγμα γνωστό ως «mojo» από ξινό χυμό πορτοκαλιού, σκόρδο, ρίγανη και αλάτι. Είναι το πιάτο για τις γιορτές και τις επίσημες περιστάσεις και αποτελεί δείγμα της κουβανέζικης γαστρονομικής κουλτούρας.
Το Flan Cubano είναι το πιο γνωστό επιδόρπιο στην Κούβα. Είναι μια απολαυστική κρέμα καραμελέ, με ισπανική προέλευση, από γάλα, ζάχαρη, αυγά και βανίλια που ψήνεται σε μπεν μαρί και αποκτά μια λεία βελούδινη υφή με ένα απολαυστικό στρώμα υγρής καραμέλας στην κορυφή. Μην παραξενευτείτε αν δείτε και διάφορες παραλλαγές του με καρύδα, τυρί κρέμα ή και σοκολάτα!
ΚΟΥΒΑ ΚΑΙ MANESSIS. ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ.
Μπορεί η Κούβα να είναι συνδεδεμένη με το ταξίδι, αλλά ένα ταξίδι στην Κούβα είναι συνδεδεμένο στενά με τη Manessis, ένα ταξιδιωτικό γραφείο που κοντά 4 δεκαετίες έχει συμβάλει ώστε η Κούβα να γίνει ένας αγαπημένος προορισμός για τους Έλληνες. Αν θέλετε να γνωρίσετε την Κούβα σε όλες της τις διαστάσεις και να απολαύσετε το ταξίδι σας με όλες σας τις αισθήσεις, με άνεση, οικονομία και ασφάλεια, μπείτε στο manessistravel.gr και αναζητήστε τα προγράμματα που αφορούν στην Κούβα. Το όνειρο αρχίζει να δουλεύει μέσα σας.