ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ

Εκδρομές
Ξενοδοχεία

Μπενίν

Μπενίν
ΓΕΝΙΚΑ

Το Μπενίν, τέως Βασίλειο της Δαχομέης, είναι χώρα της Δυτικής Αφρικής με έκταση 112.622 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 11,5 εκατομμύρια κατοίκους. Το όνομα Δαχομέη άλλαξε το 1975 σε Λαϊκή Δημοκρατία του Μπενίν και προήλθε από τον υδάτινο όγκο επάνω στον οποίο βρίσκεται η αφρικανική χώρα. Το όνομα αυτό επιλέχθηκε λόγω της ουδετερότητάς του, με δεδομένη την πληθώρα των εθνοτικών και γλωσσικών ομάδων που συγκροτούν τον πληθυσμό του κράτους. Δαχομέη ονομαζόταν το αρχαίο βασίλειο των Φον. Η χώρα βρέχεται από τον κόλπο της Γουινέας για περίπου 120 χιλιόμετρα. Μεγαλύτερη πόλη και εμπορική πρωτεύουσα είναι η Κοτονού. Σημαντικό λιμάνι είναι η πρωτεύουσα Πόρτο-Νόβο, ενώ ιστορικής σημασίας πόλη είναι η Αμπομέι, άλλοτε πρωτεύουσα του Βασιλείου της Δαχομέης. Η πόλη Ουιντάχ με τη χρυσή αμμουδιά της, θεωρείται το λίκνο της αφρικανικής θρησκείας βουντού.

Ιδανικος προορισμος για
Οικογένεια με παιδιά
Οικογένεια με παιδιά
Με την παρέα μου
Με την παρέα μου
Το άλλο μου μισό
Το άλλο μου μισό
Solo
Solo

HIGHLIGHTS

Αξιοθέατα
Βουντού
Βουντού

Το βουντού είναι μια μορφή λατρείας, ένα περίπλοκο δόγμα, οι τελετουργίες και οι δοξασίες του οποίου, στα μάτια των δυτικών, έχουν αποκτήσει καταχθόνιους συμβολισμούς, καθώς το ταύτιζαν με τη μαύρη μαγεία. Οι ακόλουθοι του βουντού πιστεύουν σε ένα πάνθεοv θεοτήτων, το οποίο αποκαλούν Λόα (Lwa). Οι θεότητες αυτές είναι κατώτερες του μοναδικού Θεού (Bondyè). Ο Θεός δεν παρεμβαίνει στις ανθρώπινες σχέσεις και αυτός είναι ο λόγος που οι πιστοί στις τελετές τους δεν επικαλούνται τον Θεό, αλλά τα πνεύματα Λόα. Παρά τις δοξασίες περί του αντιθέτου, το βουντού δεν υπηρετεί το κακό, δεν έχει καμία σχέση με τη μαγεία, αντιπροσωπεύει την ειρήνη, την αγάπη και τη σύμπνοια. Η χρήση αλκοόλ και η μετάβαση των πιστών σε έκσταση μέσω ρυθμικών κινήσεων και μουσικής, η ανάδειξη της γυναικείας φιγούρας στις τελετουργίες σε κορυφαίο παράγοντα, οι μάσκες των θεοτήτων, η μαζική μέθεξη, η αυθυποβολή, η επαναλαμβανόμενη χορευτική κίνηση και το αίμα του θυσιαζόμενου ζώου, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των τελετουργιών βουντού. Και όλα αυτά με σκοπό την εξύμνηση των θεοτήτων, τον εξευμενισμό των ανθρώπων που προσεύχονται μέσα από την έκσταση, αλλά και για να απαλύνουν τον πόνο, να φέρουν βροχή για τη σοδειά, υγεία για τους αρρώστους. Το βουντού αναπτύχθηκε στο Μπενίν και αναγνωρίστηκε ως επίσημη θρησκεία του κράτους το 1996. Διαπότισε την Γκάνα, το Τόγκο και τη Νιγηρία πριν μεταφυτευτεί στον Νέο Κόσμο, μέσω των μαύρων σκλάβων που μεταφέρονταν βίαια από την Αφρική σε νησιά της Καραϊβικής και κυρίως στην Αϊτή. Απογυμνωμένοι στη φρίκη και στην απάνθρωπη μοναξιά της δουλείας, το μόνο πράγμα που συνέδεε τους ξεριζωμένους δεσμώτες με τον τόπο και το παρελθόν τους, ήταν το να μένουν γαντζωμένοι, παρά τον συστηματικό διωγμό, στα πιστεύω τους. Σήμερα εξασκείται στη Δομινικανική Δημοκρατία και σε μεγάλες πόλεις του Αμερικανικού Νότου, όπως στη Νέα Ορλεάνη, ενώ από το 2003 θεωρείται επίσημη θρησκεία της Αϊτής. Το βουντού ακολουθείται σήμερα από περισσότερα από 40 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Περισσότερα...
Γκανβί (Ganvié)
Γκανβί (Ganvié)

H "Βενετία της Αφρικής", το Γκανβί (Ganvié), το χωριό με τις περισσότερες κατοικίες μέσα σε λίμνη στην Αφρική. Περίπου 20.000 άνθρωποι κατοικούν σε αυτά τα σπίτια που στηρίζονται σε ξύλινες κολώνες μέσα στη λίμνη Νοκουέ (Nokoué), ενώ η κυκλοφορία στο χωριό για τα ψώνια τους , για το σχολείο, ακόμα και για μια επίσκεψη στον γείτονα, γίνεται μόνο με βάρκες κατασκευασμένες από κορμούς δέντρων. Οι κάτοικοι του χωριού, οι Τοφίνου, εγκαταστάθηκαν εδώ πριν από περίπου 4 αιώνες και έκτισαν τα σπίτια τους μέσα στη λίμνη για να ξεφύγουν από τους δουλεμπόρους της φυλή Φον, που ενεργούσαν για τους αποικιοκράτες Πορτογάλους, αιχμαλωτίζοντας ανθρώπους από άλλες φυλές που στη συνέχεια πουλούσαν σαν σκλάβους. Οι Τοφίνου βρήκαν σαν μοναδικό τρόπο επιβίωσης το νερό, αφού οι θρησκευτικές πρακτικές των Φον τους απαγόρευαν να πολεμήσουν μέσα στο νερό. Κάπως έτσι ξεκίνησε η δημιουργία της μικρής αυτής πόλης πάνω στα νερά της λίμνης.

Περισσότερα...
1/2

ΑΠΟ ΤΟ BLOG ΜΑΣ

Μπενίν - Ένα ταξίδι στη Χώρα του Βουντού
Μπενίν - Ένα ταξίδι στη Χώρα του Βουντού
Για πολλούς λόγους και με πολλούς τρόπους το Μπενίν θεωρείται η τέλεια εισαγωγή στην Αφρική.
3 Dec 2018