Καζακστάν - Προσφορές για Διακοπές Manessis Travel
Επικοινωνία
placeholder
Δευ - Παρ 09:00 - 18:30 | Σαβ: 09:00 - 17:30
Καζακστάν <span>Διακοπές - Προσφορές</span> Manessis Travel
Καζακστάν <span>Διακοπές - Προσφορές</span> Manessis Travel

Καζακστάν Διακοπές - Προσφορές

Το Καζακστάν είναι η ένατη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο και το μεγαλύτερο περίκλειστο κράτος του κόσμου (έκταση 2.724.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα), αλλά πολύ αραιοκατοικημένο (19.400.000 κάτοικοι, 7 κάτοικοι/τετραγωνικό χιλιόμετρο). Ένα μεγάλο μέρος του εδάφους του αποτελείται από στέπες. Βρίσκεται στην καρδιά της Κεντρικής Ασίας, ανάμεσα στη Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, το Τουρκμενιστάν και την Κίνα, ενώ στα δυτικά βρέχεται από την Κασπία θάλασσα. Ο πληθυσμός του Καζακστάν αποτελείται από περίπου 130 διαφορετικές εθνοτικές ομάδες (Καζάκοι, Ρώσοι, Ουζμπέκοι, Ουκρανοί, Τάταροι, Ουιγούροι κλπ.). Πρόκειται για μία από τις πιο πολυπολιτισμικές χώρες του κόσμου. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Αστάνα. Το όνομα "Καζάκ" προέρχεται από την λέξη qaz, που σημαίνει "περιπλανιέμαι", αντανακλώντας τον νομαδικό πολιτισμό των Καζάκων και την κατάληξη "-σταν" σημαίνει "χώρα" ή "τόπος", επομένως η λέξη Καζακστάν μπορεί να μεταφραστεί ως "η χώρα των περιπλανώμενων". Το Καζακστάν ήταν η τελευταία Σοβιετική δημοκρατία που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της κατά τη διάρκεια της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Highlights Καζακστάν

placeholder
Αξιοθέατα
iStock-927002064
iStock-927002064

Αλμάτι

Η Αλμάτι, πρώην Άλμα Άτα, είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Καζακστάν και πρωτεύουσά του από το 1929 έως το 1997, όταν την αντικατέστησε η Αστάνα. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας στα σύνορα σχεδόν της Κίνας και του Κιργιστάν. Είναι μια πόλη με έντονο το μουσουλμανικό χρώμα, αλλά και εμφανείς τις Ρωσικές επιρροές από την εποχή που το Καζακστάν αποτελούσε τμήμα της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Η πόλη ιδρύθηκε το 1854 από τον τσάρο Νικόλαο A΄ ως έδρα φρουράς με το όνομα Βιέρνι. Κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου σημαντικός αριθμός βιομηχανιών, νοσοκομείων, πανεπιστημίων και πολιτιστικών ιδρυμάτων μετακινήθηκαν στην Άλμα Άτα από τα ευρωπαϊκά εδάφη της ΕΣΣΔ, τα οποία αποτέλεσαν σκηνικό πολέμου. Στις 22 Δεκεμβρίου του 1991 οι πρόεδροι 11 Δημοκρατιών της ΕΣΣΔ υπέγραψαν στην Αλμάτι την πράξη διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης. Σήμερα η πόλη αποτελεί ένα από τα κυριότερα εμπορικά, βιομηχανικά και πολιτιστικά κέντρα της Κεντρικής Ασίας.

Η Αλμάτι, πρώην Άλμα Άτα, είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του...

Η Αλμάτι, πρώην Άλμα Άτα, είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του...

Περισσότερα
placeholder
shutterstock_1682847484
shutterstock_1682847484

Τουρκιστάν

Το Τουρκιστάν (ή Τουρκεστάν) είναι μια από τις παλαιότερες ιστορικές πόλεις της Κεντρικής Ασίας με αρχαιολογικές καταγραφές που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα. Βρίσκεται κοντά στον ποταμό Σιρ Ντάρια (Ιαξάρτη). Τον 11ο αιώνα έζησε εδώ ο Σούφι ποιητής, δάσκαλος και πνευματικός μέντορας Χότζα Αχμέντ Γιασσάουι (Khoja Ahmed Yasawi), χάρη στον οποίο η πόλη έγινε ένα σημαντικό κέντρο πνευματικότητας και ισλαμικής μάθησης για τους λαούς των καζακικών στεπών. Η "Δεύτερη Μέκκα της Ανατολής" προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές. Σύμφωνα με μια τοπική παράδοση, τρία προσκυνήματα στο Τουρκιστάν ισοδυναμούν με ένα χατζ στην Μέκκα.

Το Τουρκιστάν (ή Τουρκεστάν) είναι μια από τις παλαιότερες ιστορικές...

Το Τουρκιστάν (ή Τουρκεστάν) είναι μια από τις παλαιότερες ιστορικές...

Περισσότερα
placeholder
iStock-1183218310
iStock-1183218310

Αστάνα

Η Αστάνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν και πρωτεύουσα του κράτους από το 1997. Η πόλη βρίσκεται στο βορειο-κεντρικό τμήμα της χώρας. Ιδρύθηκε το 1830 με την ονομασία Ακμόλι και έκτοτε άλλαξε πολλά ονόματα: το 1832 μετονομάστηκε σε Ακμόλινσκ, το 1961 σε Τσελίνογκραντ, το 1992 σε Ακμόλα, στις 6 Μαΐου 1998 σε Αστάνα, που σημαίνει "η πρωτεύουσα" (το 1997 αντικατέστησε ως πρωτεύουσα την Αλμάτι), στις 19 Μαρτίου 2019 σε Νουρσουλτάν προς τιμήν του πρώτου προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ (Nursultan Nazarbayev) και στις 17 Σεπτεμβρίου 2022 το όνομα της πόλης επανήλθε στο Αστάνα. Η νέα αυτή πόλη ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1994 στην απέναντι όχθη του ποταμού Ισίμ, όντας σχεδιασμένη εκ του μηδενός, όπως η Μπραζίλια της Βραζιλίας, η Καμπέρα της Αυστραλίας και η Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Μια εντυπωσιακή, εκκεντρική και αποκρυφιστική, για πολλούς, μητρόπολη. Ένα φουτουριστικό όραμα στη μέση της απέραντης στέπας που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Ασίας, σχεδιασμένο από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους αρχιτέκτονες. Στην Αστάνα βρίσκονται η Βουλή, το Ανώτατο Δικαστήριο, η προεδρική κατοικία και πολλές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί.

Η Αστάνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν και...

Η Αστάνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν και...

Περισσότερα
placeholder
shutterstock_2033890025
shutterstock_2033890025

Γκουλάγκ Αλζίρ

Σε περίπου 40 χιλιόμετρα από την Αστάνα βρίσκεται το μνημειακό συγκρότημα Αλζίρ (ALZhIR, Στρατόπεδο Των Συζύγων των Προδοτών της Πατρίδας), ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για τις συζύγους εκείνων που κατηγορήθηκαν για "προδοσία" της χώρας. Το Γκουλάγκ Αλζίρ, το κολαστήριο της "οικογενειακής ευθύνης", κτίστηκε το 1938 στο μέσον της τεράστιας καζακικής στέπας και σταμάτησε να λειτουργεί το 1953, τη χρονιά που πέθανε ο Στάλιν. Επί 15 χρόνια μεταφέρθηκαν εδώ από διάφορες περιοχές της ΕΣΣΔ περίπου 20.000 γυναίκες. Το 2007 δημιουργήθηκε εντός του πρώην στρατοπέδου Αλζίρ το Μουσείο και το Μνημείο των Θυμάτων Πολιτικής Καταστολής και Ολοκληρωτισμού για να τιμήσει τα θύματα του σταλινικού καθεστώτος.

Σε περίπου 40 χιλιόμετρα από την Αστάνα βρίσκεται το μνημειακό...

Σε περίπου 40 χιλιόμετρα από την Αστάνα βρίσκεται το μνημειακό...

Περισσότερα
placeholder